2016-11-30 17:32 #0 av: vendelay

En traditionell mustig höstgryta baserat på riktig svensk husmanskost - men anpassad för flera! Vegansk, mjölk- och glutenfri.

Minst 35 minuter, spis, ca 4 port.

Ingredienser:
1 påse Oumph! Thyme&Garlic
3 dl vatten
5 schalottenlökar
2 morötter
1 vitlöksklyfta
2 lagerblad
2 dl Oatly iMat (havregrädde)
Lingonsylt
Svampfond, grönsaksfond, hela enbär, timjan, salt, peppar
Olja

1. Bryn Oumph! i en stor gryta med olja tills den fått färg. Salta och peppra efter smak.
2. Häll på vatten, fonder, timjan, enbär, lingonsylt och pressa i vitlök. Låt puttra under lock ca 10 minuter.
3. Skala lök och morötter, skär i små bitar. Morötterna går att skära i tärningar eller tunna skivor. Häll grönsakerna i grytan.
4. Låt puttra minst 15 minuter, det blir oftast godare ju längre det låter puttra. Blanda ner grädde och smaka av. Använd mer kryddor om det behövs.

ALLERGISK, INTOLERANT ELLER KÄNSLIG MOT NÅGOT MER?
För sojaallergi: byt ut Oumph! mot seitanbitar (gluten!).