Specialkost ifokus och ifokus

Upphovsrätt

2016-09-18 10:07 #0 av: tlover

Får man publicera en annans bild om man skriver vem som tagit den? Får man kopiera ett recept för att sprida den? Här kan du hitta lite svar om upphovsrätt.

Bilder

När du publicerar bilder här på sajten (eller någon annan stans) så ska du tänka på att du måste ha rätt att göra detta enligt upphovsrättslagen.

Detta innebär att du måste antingen

  1. själv äga rättigheten till bilden du publicerar (dvs du har själv tagit den, köpt rättigheten eller ärvt den),
  2. bilden är så gammal att  upphovsrätten gått ut (fotografiska verk är skyddade i 70 år efter uphovsmannens död, fotografiska bilder 50 år efter upphovsmannens död),
  3. Bilden har inte nog hög verkshöjd (gäller inte fotografiska bilder som ändå skyddas)
  4. eller så måste du ha fått tillåtelse av upphovsmannen. Du kan tex hitta en bild från en gratissajt där upphovsmannen gett sin tillåtelse att andra använder bilden (ofta i kombination  med namn på upphovsman och länk) eller så kan du fråga upphovsmannen direkt.

Vill du veta mer kan du kolla in artikeln inne på Bildbank ifokus om upphovsrätt

Men när du är osäker, använd egna bilder för att göra det enklare.

Recept

Recept har sällan så hög verkshöjd att det skyddas av upphovsrätt men tänk på att

  1. Bilderna i recepten fortfarande är skyddade
  2. Beskrivningen kan vara så originell att den skyddas av upphovsrätt
  3. Layouten fortfarande kan vara skyddad

Så för att vara säker på att du inte bryter mot upphovsrätten, använd bara egna bilder (om inte du fått tillåtelse att använda bilden), skriv beskrivningen på eget sätt dvs kopiera inte rakt av och fotografera inte ett befintligt recept och publicera det utan skriv ut det själv. Är du osäker så använd bara dina egna recept.

Mer om upphovsrätt och recept kan du läsa här.

Här inne på Specialkost ifokus är det inte tillåtet att bryta mot upphovsrätten och misstänker vi ett brott mot upphovsrätten så kommer vi att ta bort bilden och/eller texten tills vi klurat ut om det är ett brott mot upphovsrätten eller inte.

Foto: Tlover, layout, recept och foto på vykorten tlover. Ett exempel på hur man inte får göra om man inte själv gjort receptkorten på bilden

Källa: Upphovsrätt, Recept

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2016-09-21 06:14 #1 av: DesK

Mycket bra skrivet!

Désirée

Anmäl
2016-09-21 08:49 #2 av: tlover

Tack Glad

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.