Annons:
Etikettrecept-för-specialkost
Läst 981 ggr
tlover
2019-09-20 21:33

Kikärtspannkakor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Dessa pannkakor upptäckte jag för ungefär 2 veckor sedan men dom har redan serverats hemma flera gånger och är en ny favorit. Dom är enkla, billiga, går snabbt att göra, vegetariska och glutenfria. Dom är också väldigt mättande. Originalet kommer från ica men eftersom jag är som jag är så var jag tvungen att ändra den lite.

Detta recept ger 4 pannkakor vilket motsvarar 2 portioner för oss här hemma serverat med banan. Dom är betydligt mer matig än vanliga pannkakor.

Kikärtspannkakor 2 port

Ingredienser

1½ dl kikärtsmjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
2 krm kanel (icas recept innehåller spiskummin men då serveras den med matiga tillbehör, jag serverar dom med söta tillbehör)
3 msk olja (hälften till smeten och hälften till att steka i)
1½ dl vatten

Blanda först de torra ingredienserna, tillsätt sedan hälften av oljan och vattnet och rör till en smet.

Hetta upp en stekpanna med olja och stek pannkakorna. Storleksmässigt är dom mindre än pannkakor men större än amerikanska pannkakor och smeten ovan "ska" räcka till 4 pannkakor. 

Stek på medelhög till hög värme. När ytan ser "torr" ut kan du vända, eventuellt lite tidigare.

Servera med färsk frukt, bär, sirap, kanel eller liknande. Eller gör dom smakmässigt mer matiga med spiskummin och servera med exempelvis en sallad.

receptet passar för de som inte tål gluten, vetestärkelse, mjölk, nötter eller som utesluter animalier i kosten.

l'm back

Annons:
Pyttelite
2019-09-20 22:07
#1

Spännande, kikärtmjöl har jag inte provat - såg att det även var bra till mjuka kakor och pajer.

Finns det i vanliga mataffärer eller behövs det specialbeställas?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


tlover
2019-09-20 22:19
#2

#1 det finns i vanliga affärer, antingen i specialkost hyllan eller "världens mat" hyllan.

l'm back

Tant Grön
2019-10-08 22:14
#3

#0 Skulle vilja prova, men vill först använda upp andra mjöl jag har hemma. Tror du det skulle gå att göra dom med majs- eller teffmjöl?

tlover
2019-10-09 04:09
#4

#3 vet inte. Kikärtsmjöl kan ju användas istället för ägg så det är lite tveksamt

l'm back

Namiko
2019-10-09 10:09
#5

#3 Använder du majsmjöl så byt ut 1/3 av mjölet mot majsstärkelse eller potatismjöl för att få dom att hålla ihop. Teffmjöl har jag aldrig använt så jag vet inte vad det har för egenskaper men det skulle säkert gå bra med en del majsmjöl, en del teffmjöl och en del stärkelse.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Pyttelite
2019-10-09 22:28
#6

#4 Mjöl kan i princip alltid ersätta ägg - det gäller i alla fall för vetemjöl tror inte att det skiljer sig speciellt mycket åt för övriga mjölsorter.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Annons:
Tant Grön
2019-10-10 21:44
#7

Får väl prova om tiden räcker till. Annars så köper jag kikärtsmjöl längre fram.

Upp till toppen
Annons: