Övrig specialkost, allmänt

Diabetes typ 2

2017-08-24 23:10 #0 av: Tommy T

Hej, har typ 2 diabetes, är överviktig och vill ha råd om hur jag skall kunna gå ner i vikt och äta "rätt". Tacksam för svar Tommy

Anmäl
2017-08-26 09:51 #1 av: Namiko

Ät så mycket växtbaserad mat du kan och undvik processad mat som vitt mjöl och tillsatt socker. Fullkornsprodukter, baljväxter (bönor och linser), nötter, frön och grönsaker är nyttigt, mättar bra och ger en hälsosam tarmflora.

Var inte rädd för att äta söta saker som frukt och bär bara för att du har diabetes, det är stor skillnad på socker och socker och när sockret kommer i en naturlig förpackning med massa fibrer så påverkar det inte blodsockret på samma sätt som tillsatt socker, samt att frukt och bär innehåller massvis med nyttigheter.

Jag kan rekommendera sidan nutritionfacts.org. Där finns det massvis med information, baserad på vetenskapliga studier, om bland annat diabetes och kost. Informationen är samlad i flera korta videor på några minuter styck så man behöver inte sitta och läsa sida efter sida för att komma till dom intressanta delarna. Den här videon tar upp en väldigt intressant studie gjord på personer med typ 2 diabetes.

Motion är såklart också viktigt. Hitta en motionsform som du tycker om för den bästa träningen vi kan göra är den som blir av, oavsett om det är att promenera, cykla, simma, lyfta vikter på gymmet eller vad det nu kan vara.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2017-08-29 14:21 #2 av: Effie

Eller också kollar du upp LCHF. Hindrar inte att du äter mycket grönsaker, sådant som är nyttigt för tarmfloran..

När det gäller frukt och bär kan du kolla vilken effect det har på ditt blodsocker. Ja, den kollen kan man göra med all mat; det är bra att veta.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2017-09-01 14:29 #3 av: Tokryck

Skulle också tipsa om LCHF.

Anmäl
2018-01-22 20:47 #4 av: Gurra58

Lchf ska vara bra. Kan dock inte göra det personligen pga andra sjukdomar. Finns lchq som är en lindrigare variant att börja med. Det kan vara farligt att köra ren lchf om man har stor övervikt. Viktraset blir så stort och så snabbt så det kan vara farligt. Finns en del människor som dött av lchf. Så satsa på lchq till att börja med. Går det bra går det gå över till lchf

Anmäl
2018-01-22 20:47 #5 av: Gurra58

Anmäl
2018-01-25 13:44 #6 av: Tokryck

#4 kan du visa mig artiklar över de som dött? Har aldrig hört om det. Ja, man rasar i vikt men inte att det skulle vara farligt så de dör av det.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.